Ik volg een opleiding om leefstijlcoach te worden. Dat wil zeggen om de accreditatie te krijgen waarmee mijn klanten hun sessies bij mij (gedeeltelijk) vergoed zullen gaan krijgen. Nu doe ik dat in zelfstudie, en alleen daarover kan ik al wel een hele blog schrijven. Maar dat doe ik niet, laten we het erop houden dat het interessant is, en soms is een avondje bank-hangen nóg interessanter. Anyway, mijn eerste echte diepgaande kennis die ik heb opgedaan heeft te maken met eten. Goh, shocking.

Nee, ja. Wacht ff. Als er mensen zijn die overgewicht hebben, of de neiging hebben om overgewicht te ontwikkelen, dan heb je grofweg twee soorten eters:

de externe eter en de emotionele eter

Een externe eter laat zich voortdurend (!) verleiden om meer te eten dan nodig is om een verzadigd gevoel te krijgen. De beroemde geur van de bakkerij zeg maar. De snoeppot op het werk die onweerstaanbaar lijkt.

coaching afvallen nijmegen

De emotionele eter eet zijn emoties ‘weg’ – even geduld hier volgt ook nog informatie die niet vanzelfsprekend is-. Kijk, de natuurlijke reactie van een mens op stress is dat ie minder eetlust krijgt. Dat komt nog uit de oertijd wanneer stress neerkwam op dat je moest vluchten voor een tijger, en dan moet je rennen en heb je geen tijd voor een snack vooraf. Dus heeft de natuur het zo ingericht dat onze maag zich samentrekt en de bloedsuiker naar boven snelt, zodat je genoeg energie hebt om te rennen.

Een mooi voorbeeld is een lieve vriendin van me (een slanke trouwens), die de laatste weken met slecht nieuws over de gezondheid van haar moeder geconfronteerd werd. Toen ik haar na ongeveer een week de eerste keer zag gaf ze aan dat ze amper gegeten heeft sinds het slechte nieuws doorkwam. Dat is dus de natuurlijke reactie van een menselijk lichaam. Duidelijk.

Nu zijn er mensen bij die bij stress (van welke soort dan ook) juist gaan eten. Hierbij heeft de wetenschap achterhaald is het zo dat zij niet geleerd hebben te onderscheiden tussen een honger prikkel en ongemakkelijke prikkel die een negatieve emotie veroorzaakt. Zodoende gaat diegene eten in tijden van stress, omdat eten tijdelijk de negatieve gevoelens  doorbreekt. Eten associëren wij immers met warmte en gezelligheid.  Maar uit evolutionair oogpunt is het a-typisch, want ja met een volle maag hol je net wat moeilijker weg van die tijger.

Ik kan hier nog heel veel meer over schrijven, want er wordt vervolgens verschil gemaakt tussen positieve emoties en eten (in a nutshell: dat is een heel ander ding en evolutionair gezien heel normaal, dus dat taartje als viering van je diploma, dat zit wel knor).

Maar goed, er zijn dus zelf-tests die je kan doen om erachter te komen welk soort eter je bent. Want rara, de behandeling van beide types verschillen nogal van elkaar! Dus aha- daar kunnen we wat mee.

Mail mij naar info@annavanwezel.nl en dan stuur ik je de zelftest toe. Als je deze vervolgens terug stuurt (per foto kan ook), dan wil ik em wel voor je evalueren (no strings attached!).

Voor vandaag, veel liefs, enjoy life AND food 😉

Anna