Een van de redenen waarom ik het jarenlang niet heb gered om blijvend af te vallen, slanker te worden en me lekker te voelen in mijn lijf, was het volgende verhaal. Mijn gedachtegang van de afgelopen 30 jaar ging ongeveer zo (en nee, hier ben ik niet trots op): Ik voel me niet goed, ik zie er niet uit, die vetrol hier en die bovenbenen! Nee, zo kan het niet langer. Ik moet, wil, zal afvallen! Nu direct! Ik wil op 68 kilo komen, daarvoor zet ik mezelf x tijd (afhankelijk wat ik dan weer dacht dat een realistische tijd zou zijn om op gewicht te komen), en hups, volgende en cruciale vraag: Hoe zal ik het deze keer weer eens aanvliegen.

HALT! STOP!

Wat ging er in bovengenoemde (wederkerende) situatie verkeerd? Million dollar question… Ja, precies, ik stond er telkens niet bij stil WAAROM ik dat wilde. Duh, zal je denken en dacht ik zelf ook, logisch, ik zier toch veel mooier uit met een slanker lijf? no brainer. Nou, niet zo snel. Het bleek echt geen no brainer te zijn toen ik er eenmaal voor ging zitten. De taak is om de WAAROM leuk, sappig, fun, exciting te maken! Want, zoals Tony Robbins zegt, en I couldn’t agree more:

When the WHY is strong enough, the HOW is easy!

Daarom, geef jezelf het kado van tijd nemen, ervoor te zitten, en denk eens na. Waarom wil ik eigenlijk wat ik wil? Schrijf op WAT je wilt bereiken, maak dit een beschrijving waar je het warm van krijgt, dus schrijf niet alleen: ik wil zus en zoveel kilo bereiken. Probeer het in mooie bewoordingen uit te drukken, wat zal dit voor je inhouden, hoe zie je er dan uit, hoe voel je je, wat zeggen mensen tegen je, wat doe je aan… wees creatief! (tip: Afbeeldingen of impressies van hoe je dan dan voelt kunnen heel goed helpen hierin)
Daarna schrijf je op: alle redenen WAAROM je dit wilt. Groot of klein, maakt niet uit. Wederom, wees specifiek, emotioneel, schrijf in JOU woorden, jou bewoordingen, het gaat om jou leven (als je er niet uitkomt, denk eraan wat zou gebeuren als je alsmaar zo doorgaat als nu (alleen in die fantasie stopt het aankomen niet, je wordt dikker en dikker…. wat voel je dan? … en dan: waarom wil je bereiken wat je wilt bereiken?). Probeer deze oefeningen echt serieus te doen, probeer te doen alsof het behalen van je gewichtsdoel van deze ene oefening afhangt. Want guess what? Volgens mij doet het dat!

Liefs, Anna